Charakterystyka kuchni kresowej.
Kuchnia kresowa kształtowała się na przestrzeni dziejów pod wpływem kuchni litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, austro-węgierskiej, żydowskiej, a nawet tureckiej. Jest to zatem kuchnia bardzo różnorodna o bogatym dziedzictwie wielonarodowościowym, która cieszy się w Polsce wielkim uznaniem, a także zachwyca zagranicznych turystów.
Kuchnia kresowa słynie przede wszystkim z potraw wysokokalorycznych, tłustych i sycących. Jest to kuchnia niezwykle smaczna, bogata w smaki i rodzinna, która wyróżnia się daniami drobnoszlacheckimi i chłopskimi, w których wykorzystuje się przede wszystkim proste produkty, rolne, mleczarskie czy leśne. Na kresach przeważnie większość dań jada się na ciepło i mimo tego iż niezbyt wykwintnie czy wyrafinowanie, to jednak zawsze jada się dużo, treściwie i pysznie.W kuchni kresowej ciekawe i bogate potrawy wykonywane są z prostych, ogólnodostępnych składników. Często wykorzystywanym w wielu daniach są ziemniaki, które na przykład stanowią podstawę placków ziemniaczanych, pyz, babki czy kiszki ziemniaczanej. Ziemniaki wykorzystuje chętnie kuchnia litewska do przygotowywania słynnej potrawy narodowej, mianowicie chodzi o cepeliny – wykonywane z masy uzyskanej z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki, jaj oraz wypełnione farszem, najczęściej mięsnym z dodatkiem cebuli. Cepeliny przypominają nieco nasze polskie pyzy, jednak są zdecydowanie większe rozmiarem. Innym bardzo znanym symbolem kuchni kresowej jest kulebiak drożdżowy – nadziewany głównie kapustą, rybami, jajkami oraz gotowanym ryżem. W domowej kuchni kresowej dominują zdecydowanie dania mączne takie jak pierogi, kartacze, cepeliny, kołduny, czebureki, gołąbki, bliny czy kluski. Symbolem kresów jest również kutia oraz wcześniej wspomniany kulebiak drożdżowy. Potrawy kuchni kresowej zawsze pachną przeróżnymi ziołami, ponieważ bardzo cenione są cebula, pietruszka, koper, czosnek, chrzan, majeranek, lubczyk, kminek czy kolendra. Kuchnia ta oprócz potraw słynie ze znakomitych nalewek oraz napojów bezalkoholowych takich jak np. kwas chlebowy, kwas żurawinowy, kwas z suszonych owoców czy podpiwek.